Pageses.cat

Article d'opinió del responsable nacional del Sector Lleter de la Unió de Pagesos

Què volem ser?

Joan Guitart

ARA ENS ESTEM adonant de les conseqüències d'aquesta globalització. Només ha servit a les grans corporacions de la gran distribució i l'agroindústria per acumular més poder i permetre als seus directius mantenir el nivell de vida que porten fins ara. La tendència a la concentració en mans d'un oligopoli internacional ens obliga a preguntar-nos sobre qué pot suposar aquest fenomen per a la pagesia i per al conjunt de ciutadania i consumidors. La FAO ja advertia l'any 2004 que "durant les darreres dècades, un grapat de corporacions transnacionals, integrades verticalment, han guanyat un creixent control sobre el comerç, l'elaboració i la venda mundial d'aliments".

Pensem que quan tot sigui de dos o tres indústries mundials i tot passi per les seves mans podrem subsistir com a productors? No resulta perillós també pel consumidor que el control de la producció recaigui en tan poques mans?

És oportú que analitzem breument la situació del sector làctic espanyol. Aquests darrers dies, quan Lactalis ha sortit a dir que era la nova propietària del grup Puleva, tots ens hem quedat sense paraules. Lactalis és una empresa francesa que cada dia domina més el mercat làctic a escala europea i mundial. És una empresa en plena expansió internacional, però és francesa.

Lactalis ja va comprar fa uns mesos un grup formatger molt fort: Forlasa. Aquesta empresa espanyola transformava llet de cabra i d'ovella en formatges de qualitat. Una vegada feta l'operació, i pensant que seria una bona sortida, el mercat de llet d'ovella i de cabra ha caigut més d'un 30% en l'àmbit estatal. Prefereixen portar la llet d'altres zones d'Europa que proveir-se de la llet d'aquí. La crisi és tan forta que moltes explotacions espanyoles s'han vist abocades al tancament. D'altra banda, el procés d'absorció de Puleva per part de Lactalis sembla anar en el mateix sentit. De moment, Lactalis ha aterrat a l'Estat espanyol comunicant als ramaders que ens aplicarà una rebaixa de preus encoberta: una part de la producció del mes la paga al preu de mercat i una altra part a preu de llet en pols. Al mateix temps i, malauradament, tot indica que pretén omplir de llet francesa el mercat espanyol.

Nosaltres, els productors, ja fa temps que denunciem els preus baixos que sovint ens imposa l'agroindústria aquí per proveir l'oligopoli de la gran distribució a preus rebentats i perquè puguin vendre la llet com a producte reclam. Aleshores, denunciàvem un procés que ara sembla que no té fi i es gira contra la pròpia indústria làctia espanyola. La manca d'escrúpols consistent a vendre la llet a un supermercat com a producte reclam, com a marca blanca, sense origen identificat, amb qualitat qüestionable... és la mateixa manca d'escrúpols que ara porta la gran distribució i l'agroindústria francesa a col·locar la seva llet aquí a preus als quals no es pot produir llet.

Una empresa que té sobrants de llet al seu país i l'ha de vendre a preu de llet en pols, és a dir, llançant llet, no la portarà cap aquí per poder fer més negoci? Té algun sentit que ens utilitzin d'aquesta manera? Un excedent que no poden col·locar a França, on les interprofessionals tenen un pes important sobre els preus, ara el volen col·locar aquí.

O la classe política catalana potencia les explotacions ramaderes i la indústria làctia catalana o tots haurem de plegar. Volem ser un país i no valorem el que ja tenim, sembla que ens agradi més tot allò de fora que el que tenim aquí. Així, mai serem res.

Visitas: 10

Afegiu un comentari

Necessites ser membre de Pageses.cat per afegir comentaris!

Participar en Pageses.cat

 

Butlletí Pageses.cat

Entra la teva adreça:

 RSS

Avis Legal Pageses.cat

Amb la col·laboració de:

Enllaços

Programació Visites

Predicció Temps

qrcode

© 2018   Creado por Dones Unió Pagesos.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio

Ajuda - Creat per Dones Unió de Pagesos - Avís legal