Pageses.cat

Unió de Pagesos aconsegueix que el Ministeri es comprometi a articular fons per contribuir al control i eradicació del foc bacterià a Catalunya

 

 

Unió de Pagesos ha aconseguit que el Ministeri d’Agricultura es comprometi a articular fons per seguir contribuint en el programa de control i eradicació del foc bacterià (malaltia que afecta pereres i pomeres) i que ha permès que des de l’any 2009 es doni per eradicada gràcies al programa que aplica el Departament d’Agricultura. L’últim focus de foc bacterià va ser detectat l’any 2007.

 

El foc bacterià, que en cap cas és perillós per a la salut humana, pot provocar la mort immediata de diverses plantes de la família de les rosàcies, especialment les pereres i pomeres, i produir greus pèrdues econòmiques per a la fructicultura ja que Catalunya compta amb el 50% del total de superfície de pera i el 40% del total de superfície de poma de l’Estat.

 

El Ministeri es va comprometre a seguir contribuint amb el programa contra el focus bacterià en una reunió mantinguda ahir a Madrid entre Unió de Pagesos i el director general de Sanitat de la Producció Agrària, Valentín Almansa. El sindicat li va traslladar a aquest la necessitat que Catalunya continuï sent una zona protegida del foc bacterià i li va demanar que el Ministeri segueixi cofinançant les tasques de prevenció, inspecció i control dels organismes nocius de quarentena que porta a terme el Servei de sanitat vegetal del departament d’Agricultura, així com les indemnitzacions que perceben els agricultors en cas d’haver d’arrencar i destruir plantacions o arbres aïllats contaminats.

 

El director general de Sanitat de la Producció Agrària va transmetre a Unió de Pagesos la seva voluntat de modificar les estratègies de control de foc bacterià que fins ara ha dut a terme el Ministeri, tot i que va assegurar que continuarà aportant fons per aquelles zones de l’Estat on sigui possible eradicar la malaltia, com és el cas de Catalunya, sempre que es disposi d’un programa de control i eradicació amb un pressupost que l’acompanyi i amb aportació d’altres administracions.

 

Valentín Almansa també va informar el sindicat de la intenció de crear un programa de sanitat vegetal amb mesures específiques de control dels organismes nocius de quarentena, normes de control dels vivers, investigació de patrons i varietats resistents, i que en les estratègies de reconversió varietal que s’endeguin s’inclogui també el punt de vista de la sanitat vegetal.

 

Unió de Pagesos valora positivament aquestes mesures i recorda que és l’única organització professional agrària que aposta per un segon pla de reconversió varietal de la fruita dolça, després d’haver impulsat i insistit per tal que es portés a terme el primer pla l’any 2006.

 

 

-Si voleu ampliar informació, poseu-vos en contacte amb Xavier Gorgues, membre de l’executiva nacional de la fruita dolça d’Unió de Pagesos (tel. 696.735.735)

 

Visitas: 7

Afegiu un comentari

Necessites ser membre de Pageses.cat per afegir comentaris!

Participar en Pageses.cat

 

Butlletí Pageses.cat

Entra la teva adreça:

 RSS

Avis Legal Pageses.cat

Amb la col·laboració de:

Enllaços

Programació Visites

Predicció Temps

qrcode

© 2018   Creado por Dones Unió Pagesos.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio

Ajuda - Creat per Dones Unió de Pagesos - Avís legal