Pageses.cat

Unió de Pagesos alerta de la baixada de preus de l’avellana a la Llotja de Reus a l’inici de campanya i del risc que es consolidi la diferència amb la resta de països productors

El sindicat participarà a la reunió anual del mercat de l’avellana entre la Unió Europea i Turquia que tindrà lloc a Ordu (Turquia) el 22 de setembre

 

 

Unió de Pagesos alerta que les dues primeres cotitzacions de l’avellana negreta a la Llotja de Reus aquesta nova campanya, iniciada l’1 de setembre, han estat per sota del preu que cotitza a Itàlia, i adverteix del risc que es consolidi aquesta diferència. Les dues cotitzacions a la Llotja de Reus han estat d’1,50 euros la lliura (1,40 euros la d’avellana comuna i 1,45 euros la San Giovanni). Tenint en compte que, en principi, aquest preu hauria de reflectir la realitat del mercat a Catalunya, torna a situar-se entre 0,25 i 0,35 euros la lliura, un 20% per sota del preu a Itàlia, que de mitjana és d’1,83 euros la lliura, i també un 17% per sota del preu a Turquia, que és de mitjana d’1,75 euros la lliura.

 

Unió de Pagesos alerta que aquests preus en origen a Catalunya són els més baixos des d’inici de l’any 2014. A més, cal afegir la dificultat dels productors per l’augment dels costos de producció dels darrers anys i, sobretot, per la pèrdua d’ajudes agràries del sector. La disminució d’ajudes directes ha suposat entre el 20% i el 30% del total com a conseqüència de la transformació del pagament únic en pagament base i de la pèrdua de l’ajuda directa a superfícies de fruita seca no compensada per la nova ajuda connectada del sector. També cal tenir en compte la pèrdua d’ajudes agroambientals, que ha estat entre el 25% i el 40% per l’eliminació de la línia de lluita contra l’erosió i la transformació de la línia racional de l’avellaner en la de producció integrada. En total, una pèrdua del 67% de suport en el cas de productors d’avellana professionals, i del 60% en el cas dels productors no professionals.

 

El sindicat insisteix a denunciar que els baixos preus de l’avellana reflectits per Llotja de Reus porten al sector a la inviabilitat econòmica, ja que per sota dels 2,5 euros la lliura comporten més pèrdues que guanys, i en cap cas la mecanització i la modernització de les explotacions, que en gran mesura ja s’han implantat, poden pal·liar les conseqüències de l’actual nivell de preus. Per això, Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura l’aplicació estricta de l’elaboració dels preus de referència de l’avellana, i abordar de manera urgent la millora de les ajudes per al sector, tant directes com agroambientals.

 

D’altra banda, representants d’Unió de Pagesos participaran el divendres 22 de setembre a la trobada anual sobre el mercat de l’avellana entre la Unió Europea i Turquia, que tindrà lloc a Ordu (Turquia), i valoraran la situació que viuen els productors catalans en el context mundial d’aquest mercat.

 

 

- Més informació: Rafel Español, responsable nacional del sector de la Fruita Seca d’Unió de Pagesos (tel. 619 533 079)

 

Visitas: 11

Afegiu un comentari

Necessites ser membre de Pageses.cat per afegir comentaris!

Participar en Pageses.cat

 

Butlletí Pageses.cat

Entra la teva adreça:

 RSS

Avis Legal Pageses.cat

Amb la col·laboració de:

Enllaços

Programació Visites

Predicció Temps

qrcode

© 2018   Creado por Dones Unió Pagesos.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio

Ajuda - Creat per Dones Unió de Pagesos - Avís legal