Pageses.cat

Unió de Pagesos denuncia una important reducció del 20% de les ajudes agroambientals de l’arròs durant cinc anys que farà perdre 7,5 milions d’euros

 

 

Unió de Pagesos denuncia que hi ha hagut una important reducció del 20% de les ajudes agroambientals del sector de l’arròs durant cinc anys, per part del Departament d’Agricultura, que suposarà una pèrdua total de 7,5 milions d’euros. A més d’aquesta pèrdua, cal tenir en compte l’augment de costos suportat pels arrossaires els últims anys com a conseqüència de la lluita contra el cargol poma, quantificats, com a mínim, en uns 200 euros per hectàrea, quatre milions d’euros l’any i uns 20 milions en cinc anys. 

 

Per al sindicat, la reducció de les ajudes agroambientals representa un cop molt dur per a un sector estratègic com és el de l’arròs al delta de l’Ebre. El Departament d’Agricultura va fer efectiu dimarts passat, 2 d’agost, el pagament només del 5% de la prima de la mesura agroambiental de Gestió Sostenible en Zones Humides anualitat 2015, completant fins el 80% la prima ja avançada l’abril passat. El Departament ha pagat també la mesura complementària d’ús de llavor certificada, però, igualment, només n’ha fet efectiu el 80% de la prima.

 

El valor de l’ajuda agrombiental de Gestió Sostenible en Zones Humides submesura Actuació en arrossars, aprovat al Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, és de 329€/ha, i ha de compensar els majors costos o menors ingressos de la pagesia pel fet de dur a terme pràctiques agràries més respectuoses amb el medi ambient del que ja és obligatori per normativa. Per tant, amb la reducció d’aquestes ajudes es deixa de pagar a la pagesia per unes despeses o lucre cessant que ja ha pagat en el primer cas, o deixa d’ingressar en el segon, durant els anys 2015 i 2016. A més, aquesta retallada en la prima el primer any de compromís, 2015, es consolida per tot el període de compromís, que és de cinc anys, però els pagesos i pageses continuen estan obligats durant aquests anys a donar compliment als compromisos de la mesura. Així, els arrossaires catalans perdran un total d’1,5 milions d’euros l’any, que en el total del període suposarà una pèrdua de 7,5 milions d’euros; de mitjana, 395 euros per hectàrea. La retallada afectarà a 1.827 pagesos que conreen més de 20.000 hectàrees d’arròs.

 

De fet, el Departament va decidir reduir el pressupost que destina a aquesta línia de 3,900 milions d’euros inicials a 3,420 milions d’euros, el que comporta que dels 2,94 milions que inicialment havia d’aportar la Unió Europea (el 47% del total) només n’hagi d’aportar 2,58 milions. Per tant, l’aportació de l’administració a aquesta mesura agroambiental s’ha reduït en 842.105 euros

 

Cal tenir present que els arrossaires del delta de l’Ebre suporten des del 2009 la plaga invasora del cargol poma, introducció de la qual no tenen cap responsabilitat però, com a conseqüència, a més dels greuges mediambientals que provoca, estan suportant un elevat sobrecost, que Unió de Pagesos valora en un mínim de 200 euros per hectàrea, quatre milions d’euros anuals. Els arrossaires no poden suportar estructuralment aquest cost i assumir a més la reducció també permanent de les mesures agroambientals. Per això, el sindicat demana al Departament que reconsideri la seva decisió i pagui als arrossaires la totalitat de l’ajuda agroambiental per les despeses ja efectuades i les que efectuaran, ja que en el PDR 2014-2020 existeixen fons suficients per assumir-ho.

 

 

-Més informació: Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agraris d’Unió de Pagesos (630.442.078)

 

 

Visitas: 36

Afegiu un comentari

Necessites ser membre de Pageses.cat per afegir comentaris!

Participar en Pageses.cat

 

Butlletí Pageses.cat

Entra la teva adreça:

 RSS

Avis Legal Pageses.cat

Amb la col·laboració de:

Enllaços

Programació Visites

Predicció Temps

qrcode

© 2018   Creado por Dones Unió Pagesos.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio

Ajuda - Creat per Dones Unió de Pagesos - Avís legal