Pageses.cat

Unió de Pagesos presenta propostes per afrontar de manera efectiva els danys de voltors i óssos, i per fer compatible la seva protecció amb les activitats productives de muntanya

El sindicat exigeix al Govern que revisi els darrers informes de danys resolts contràriament als interessos dels ramaders tenint en compte les noves proves aportades d’atacs a bestiar viu

 

 

Unió de Pagesos ha presentat avui, en roda de premsa a Lleida (Segrià), les propostes que en els propers dies lliurarà al Departament de Territori per afrontar de manera efectiva els danys que la sobrepoblació creixent de fauna protegida —sobretot de voltor i ós— provoca a l’agricultura i a la ramaderia. El sindicat manté l’objectiu de fer compatible la protecció de la biodiversitat amb les activitats productives de les comarques de muntanya, un fet, però, que passa indefugiblement per adoptar un seguit de mesures.

En primer lloc, considera que és indispensable que s’avaluï la població actual de voltors per poder analitzar la capacitat del medi de mantenir-los de manera sostenible sense perjudicar el bestiar domèstic i, si s’escau, que es prenguin les mesures necessàries per reduir-ne la població o per evitar que continuï augmentant. Pel que fa a l’ós, defensa que no se n’alliberin més exemplars fins que no se n’estableixi la població màxima que pot conviure de manera compatible amb la ramaderia al Pirineu.

A continuació, el sindicat insta el Departament de Territori a reforçar les mesures preventives. Per als voltors, demana que els agents rurals intensifiquin la vigilànica a les zones de risc d’atacs i, si convé, que els foragitin; en el cas de l’ós, considera que cal que les mesures preventives contra els atacs que hi ha per al sector oví, es facin extensives al bestiar equí i boví, donat que ja han començat a patir atacs. A més, Unió de Pagesos també proposa que s’habilitin mesures de suport als ramaders per a la reagrupació dels ramats dispersats i de foment per a la contractació de l’assegurança a tercers dels gossos de vigilància o per a les instal·lacions de tancament del bestiar.

Pel que fa a la compensació dels danys, Unió de Pagesos considera imprescindible que es modifiqui el Decret 176/2007 per tal d’incloure una simplificació dels procediments, per garantir que siguin veterinaris els professionals que realitzen els peritatges, i per incorporar com a danys indemnitzables la reparació d’estructures malmeses (tancats, filats elèctrics) i els efectes a posteriori dels atacs de femelles que deixen de criar.

Una altra mancança on el sindicat posa l’accent és en la falta de transparència en la informació relativa als danys i a les sol·licituds de compensació. Unió de Pagesos denuncia que aquesta informació no es publica a cap web de l’administració i que de les dades del 2016 que ha demanat als Serveis territorials, només els de la Catalunya central les han passat.

I no menys important, és la necessitat manifesta que l’Administració reconegui que els voltors sí que ataquen bestiar viu, entre d’altres motius, per assegurar que s’elaboren informes de danys fidedignes amb els fets. El sindicat exigeix que es revisin els darrers informes resolts contràriament als interessos dels ramaders, per part l’Administració, tenint en compte les noves proves aportades d’atacs a animals vius. Durant la roda de premsa, Unió de Pagesos va passar el vídeo d’un atac que ahir va patir una vaca que acabava de parir al Pallars (vegeu: youtube.com/uniopagesoscatalunya). A més, el sindicat també va donar la referència de diversos informes, tan del Govern francès com de l’àmbit acadèmic, que demostren que els voltors, en ocasions, són responsables de lesions i fins i tot de la mort de bestiar viu (*vegeu els enllaços).

 

Unió de Pagesos ja ha començat a coordinar-se amb entitats franceses — com l’Associació per al Desenvolupament Sostenible de la Identitat dels Pirineus [ADDIP]—, i de la resta de comunitats autònomes del nord de l’Estat per intercanviar informació i fer front comú per a la defensa de la sostenibilitat del territori i d’unes compensacions justes per als ramaders.

 

 

Visitas: 30

Afegiu un comentari

Necessites ser membre de Pageses.cat per afegir comentaris!

Participar en Pageses.cat

 

Butlletí Pageses.cat

Entra la teva adreça:

 RSS

Avis Legal Pageses.cat

Amb la col·laboració de:

Enllaços

Programació Visites

Predicció Temps

qrcode

© 2018   Creado por Dones Unió Pagesos.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio

Ajuda - Creat per Dones Unió de Pagesos - Avís legal