Pageses.cat

Unió de Pagesos preveu una collita d’avellana moderada i similar a la del 2015 a Catalunya mentre que Turquia calcula que la seva serà força curta i es reduirà un 28%

El sindicat estima que la collita d’ametlla augmentarà enguany entre un 10 i un 15%, i la de garrofa, entre un 70 i un 80% respecte a la collita anterior

 

 

 

Unió de Pagesos valora que per aquest any la producció d’avellana serà escassa a la comarca del Tarragonès, i només hi haurà un lleuger augment d’entre el 3% i el 4% a la resta de comarques productores, amb un total d’unes 10.500 tones, quantitat similar a la del 2015. Pel que fa a la collita d’ametlla, serà de mitjana entre un 10 i un 15% superior a la del 2015 a Catalunya, i la de garrofa, entre un 70 i un 80% també superior a l’anterior.

 

La collita d’avellana a Catalunya es veu minvada des de fa uns anys com a conseqüència, sobretot, de problemes amb la pol·linització. Així, la collita del 2014 va resultar de 12.649 tones enfront les 14.229 tones del 2013, i el 2015 es va situar finalment en 10.492 tones.

 

D’altra banda, Turquia, principal productor mundial d’avellana, en produirà només unes 468.000 tones, segons el seu govern, com a conseqüència de les gelades que va patir el país el març passat. Tenint en compte que la seva producció mitjana se situa al voltant de les 600.000-650.000 tones, si es confirma aquesta estimació, la collita seria força curta i podria reduir-se un 28% respecte a una collita mitjana, unes 130.000 tones. Segons el Govern turc, aquest fet podria comportar un augment de tensió entre demanda i oferta en el mercat, amb preus a l’alça.

 

Pel que fa a la producció d’ametlla a Catalunya, es presenta força irregular segons les comarques i les varietats. En general es preveu una davallada important de les varietats tradicionals, llargueta i marcona, amb una producció que es pot situar entre un 30 i un 80% d’una producció mitjana, segons les zones. La collita de les varietats tardanes seria mitjana respecta a les d’altres anys. En total, el sindicat estima un increment de la producció respecte a la collita passada (que va ser escassa) no superior a un 10-15%, amb un volum no superior a les 16.100 tones, força per sota de l’increment del 23% que estima el Departament d’Agricultura (17.320 tones), i del 31% que estima el Ministeri.

 

Quant a la garrofa, enguany s’espera una bona collita, sobretot si es valora respecte a la collita del 2015, que va ser molt curta. El sindicat calcula un augment d’un 70-80% respecte a l’any passat, amb una producció d’unes 15.750 tones.

 

El sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos està a l’expectativa, davant el compromís del Departament d’Agricultura, de que a partir de l’1 de gener del 2017 es doni una nova empenta a l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, amb la recollida i publicació de preus, d’acord amb la tècnica estadística oficial, de l’avellana i d’altres productes agraris, i que hauria de completar-se progressivament amb la publicació dels preus de l’ametlla i de la garrofa. Aquest Observatori hauria de reflectir les operacions veraces del mercat català, i per tant es considera un instrument important per assolir la transparència necessària d’aquest mercat.

 

 

-Més informació: Rafel Español, responsable nacional del sector de la fruita seca d’Unió de Pagesos (tel. 619.533.079)

 

Visitas: 39

Afegiu un comentari

Necessites ser membre de Pageses.cat per afegir comentaris!

Participar en Pageses.cat

 

Butlletí Pageses.cat

Entra la teva adreça:

 RSS

Avis Legal Pageses.cat

Amb la col·laboració de:

Enllaços

Programació Visites

Predicció Temps

qrcode

© 2018   Creado por Dones Unió Pagesos.   Tecnología de

Insígnies  |  Reportar un problema  |  Términos de servicio

Ajuda - Creat per Dones Unió de Pagesos - Avís legal